Brazilië

Sinds 2015 heeft het Arminius Instituut contact met een nog piepjonge, maar razendsnel groeiende groep Braziliaanse Arminianen. In bijgaand artikel vertelt Wellington Mariano hoe in een tijdsbestek van nog geen tien jaar enorm veel werk is verzet. Begonnen met een bescheiden pagina op particulier initiatief, volgde er een Facebook-discussiegroep met inmiddels meer dan 7000 deelnemers en groeide in het land het aantal pastores, leken en geleerden die aangestoken waren door de geest van het Arminianisme. Er is geen sprake van een aparte Arminiaanse kerk, je zou het eerder kunnen zien als een aan invloed winnende richting in de grootste protestantse kerk, de Braziliaanse Assemblies of God, en in andere kerken in de methodistische en evangelische hoek. Wel is er intussen de SEA opgericht, de Sociëteit van Evangelische Arminianen.

De afgelopen paar jaar raakte het werk in een stroomversnelling: in 2013-2015 werd een hele reeks van boeken over de Arminiaanse theologie (doorgaans van theologen uit de VS) vertaald, waar de schrijver van bijgaand artikel een belangrijke rol in speelde. Verder werd er de ene na de andere conferentie gehouden, niet zelden met honderden belangstellenden. Als klap op de vuurpijl verscheen er een zeer bijzondere editie: de Portugese vertaling van de werken van Arminius in drie delen!

In 2016 bezocht Caroline Dias de Freitas van uitgeverij Editora Reflexão ons in Amsterdam. Deze uitgeverij legt zich toe op het uitgeven van Arminiaanse werken in Brazilië, in het Portugees. Tevens organiseren ze Arminiaanse congressen en studiedagen.

 

Bert Dicou overhandigt formulier van erkenning aan Caroline Dias de Freitas van uitgeverij Editora Reflexão.