15 maart 2019

Naarden, binnen en buiten de vesting

Geschreven door Bert Dicou
Inspiratiedag Contextueel Bijbellezen, 6 april 2019

Deze dag wordt georganiseerd door Kerk in Actie in samenwerking met het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie, de PThU, het Arminius Instituut en de Protestantse Gemeente Naarden. Een dag waar de praktijk en academische verdieping rond bijbelgebruik in Nederland samenkomen. Omdat we allemaal kwetsbaar zijn. Het programma duurt van 9.30u-16.30u.

Aanmelding voor de dag is nodig en kan hier. U vindt het aanmeldformulier onderaan de pagina.

Programma

09.30u Inloop met koffie&thee

10.00u Start ochtendprogramma met twee korte lezingen en gesprek/ vragen.

* Prof. dr. Peter-Ben Smit met – Eenzaam, kwetsbaar en uitzichtloos: Bijbelse portretten van inspirerende leiders
* Ds. Karl van Klaveren – Levende Liturgie. Kerkasiel als klankruimte voor de Bijbel

12.15u Lunch

12.45u Wandeling door Naarden met ds. Peter Korver – De vesting Naarden, verschanste kwetsbaarheid.

13.45u-16.00u Twee workshoprondes waar kwetsbaarheid en de bijbel op een interactieve wijze ter sprake komen. Er is keuze tussen 4 workshops. In het aanmeldformulier kunt u aangeven welke workshop u graag wilt volgen.

1. De joodse Bijbel – door joodse ogen (door Annet Betsalel, Parochiaal medewerkster joodse gemeente Bussum)

Tijdens deze workshop zullen verschillende fragmenten rond kwetsbaarheid bestudeerd worden waarbij een aantal Joodse tekstcommentatoren de – vaak verrassende – joodse interpretatie van teksten zullen geven.

2. Zien en niet zien in de Bijbel (door ds. Arend van Baarsen)

In deze workshop gaan we in gesprek over thema’s in de Bijbel die te maken hebben met zien, zoals licht, donker en blindheid. De centrale vraag is hoe het hebben van een visuele beperking mee kan spelen in de omgang met de Bijbel.

3. Een boodschap van HOOP (door Paul Konings, voorzitter van de Voedselbank Naarden, Bussum & Hilversumse Meent)

Een oproep tot ‘Meer dan het gewone’ te doen voor hen die in armoede leven. Een tekst die verwijst naar een gezindheid die al eeuwen oud is en uitgaat van een geloof dat in woord en daad in praktijk wordt gebracht. In deze workshop horen we hoe tekst en context verweven zijn in het werk van de lokale voedselbank.

4. Op verhaal komen – een methode van contextueel bijbellezen (door ds. Inge Landman, werkzaam bij Kerk in Actie)

Kwetsbaar, dat zijn we allemaal. Maar wat maakt het dat dit zo’n veelgehoord thema is in onze maatschappij? En als we met elkaar spreken over die kwetsbaarheid, en samen een bijbelverhaal lezen, hoe gaat dit verhaal dan meeklinken in ons gesprek? In deze workshop doen we met elkaar een korte, toegankelijke bijbelstudie rond het thema. Zo ervaren we gelijk iets van de methode ‘Op verhaal komen’. Zie voor meer informatie ook www.kerkinactie.nl/bijbellezen.

16.00u-16.30u Afsluiting

Datum en locatie
De inspiratiedag contextueel bijbellezen is op zaterdag 6 april 2019, in de Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, 1411 EL te Naarden.

Aanmelden en kosten
De kosten voor de dag zijn €20,- per persoon. Voor een dag vol inspiratie, inclusief lunch en koffie/thee. Aanmelden op deze pagina.

Gerelateerd