Proponentsessays en -scripties
Sjerp van der Vaart, Klem tussen angst en schuldgevoel? Jonge professionals en klimaatangst: een zoektocht naar vormen van pastoraat en geestelijke verzorging die passend voor hen zijn (2024)
Martijn Rozing, Bidden na de dood van God. Essay over de mogelijkheid en betekenis van het vrijzinnige gebed (2024)
Aly Meijer, Dubbele vreugde: ruimte voor diversiteit in de schuilhut en de loofhut (2024)
Silvio Roduner, Theologisch-mentaal handelingsbekwaam de toekomst in?! (2024)
Jorn den Hertog, Actie en contemplatie. Een pleidooi voor kerkelijk activisme (2024)
Jan Jorrit Hasselaar, In Gods naam, Dans! Over Remonstrants kerkzijn in de eenentwintigste eeuw (2023)
Karen Slootweg, Zorg na trauma. Over de zorg door geestelijken aan mensen met een trauma aan de hand van Bijbelverhalen (2023)
Leonie van Staveren, Wat ons toevalt en geschonken wordt. Verkenning van remonstrants denken over genade (2023)
Madelief Brok, Vrijzinnige gemeenschappen. Disruption, Define, Discover, Dream, Design, Deliver (2022), afsluitend essay. Haar masterscriptie ‘Theater en remonstrantse vernieuwingsplekken’ is hier te lezen.
Yvonne Hiemstra, Maaltijd die toekomst heeft? Een studie naar de waardering van de kerkelijk-liturgische maaltijd binnen de Remonstrantse Broederschap (2022)
Esther van der Panne, Meer stemmen, meer nuances. Bijbellezen in gespreksgroepen in de remonstrantse context (2022)
Jaap Marinus, Over de waarde van het remonstrantse gedachtegoed voor de 21e eeuw (2022)
Jesse Gruiters, Scheuren in ons zelfbeeld. Essay over zelfbeeld en corona (2022)
Gerdienke Ubels, Niet om te zenden maar om te zijn. Ecclesiologische waarnemingen bij een geïmproviseerde audio-praktijk (2021)
Susanne van der Sluijs, P.A. de Génestet. Remonstrants dominee te Delft, een verkenning van zijn theologie. ‘De wijsheid zoekende met een lach’ (2021)
Mignon van Bokhoven, ‘Liturgie in kwetsbare tijden’, artikel gebaseerd op de masterscriptie ‘Liturgie van kwetsbaar leven: Een verkennende studie naar de contouren van een liturgie van kwetsbaar leven in het licht van de samenhang tussen grenservaringen, liturgie en theologie’. Hier een korte toelichting. (2021)
Anneke van der Velde, Tussen Geest en maakbaarheid. Vernieuwing bij de PKN en de Remonstranten (2021)
Joël Vlasblom, De theologie van H.J. Heering als levensbeschouwelijke reflectie voor het herstelgericht justitiepastoraat (2019)
Jan Berkvens, Van kerkbank naar bioscoopstoel – Over filmactiviteiten en zingeving in remonstrantse en samenwerkingsgemeentes (2019)
Claartje Kruijff, Tegenplekken in een verwoestijnde maatschappij (2019)
Elly van Kuijk-Spaans, Een land in tranen… Een verkennend theoretisch en empirisch onderzoek naar de publieke
articulatie van collectieve contrastervaringen aan de hand van uitwerkingen bij de MH17ramp (2019)Rachelle van Andel, Zwerven tussen werelden. Wat als een remonstrant zich laat uitdagen door de bevrijdingstheologie? (2018)
Sandra van Zeeland-van Cassel, Zinzoekers rondom een lege plek. Een literatuuronderzoek naar hoe het modernisme van toen (1872-1928) mogelijk een bijdrage kan leveren aan ontwikkelingen bij de remonstranten van nu (2018)
Jan van Belle, Alle werkelijke leven is ontmoeting. De levensbeschouwing van Martin Buber in relatie gebracht met remonstrants denken in onze tijd (2018)
Arend van Baarsen, “Misschien word je wel vriend”. Een exploratief onderzoek naar de toetredingsmotieven van nieuwe leden en vrienden van (doopsgezinde-)remonstrantse gemeenten (2017)
Corrie Vis, Van het HOOFD naar het HART. Contrastervaringen in bijbelverhalen: de zanger Stef Bos als moderne hermeneut (2017)
Petra Galama, Kwetsbaar verlangen. Mystagogische oriëntering in de geestelijks verzorging (2015)
Peter Korver, ‘Met het hoofd vrijzinnig, in het hart katholiek’. Over de verhouding van Rooms-Katholieken en Remonstranten (2002)