Nascholing (on)voltooid leven

Nascholing (on)voltooid leven
Datum 6 november 2017 - 7 november 2017
Tijd 10:00 - 20:00 uur
Locatie Elspeet
Entree
€ 160

Twee dagen, Mennorode, Apeldoornseweg 185, Elspeet

Bestemd voor:

vrijzinnige predikanten / vrijzinnig geestelijk verzorgers en/of studenten van do/re seminarium die geestelijk verzorger zijn of in stage met (on)voltooid leven vraagstukken in aanraking zijn (gekomen)

Niet alleen in de politiek is ‘Voltooid leven’ een thema; ook in de beroepspraktijk van predikanten en geestelijk verzorgers komt het in toenemende mate ter sprake. Een mevrouw (92) in een verpleeghuis die een gesprek van haar dochter met een verpleegkundige op de gang opvangt, waarin de dochter aangeeft dat moeder van haar het leven wel mag loslaten. Ouderen die de predikant toevertrouwen dat ze “helemaal klaar” zijn met hun leven. Deze mensen zijn niet altijd ongelukkig en/of eenzaam, hebben goede sociale contacten en krijgen genoeg bezoek. Toch “vinden ze er niks meer aan”.

Wat zijn onze eigen ervaringen met deze problematiek? Hoe gaan we daarmee om? Wat voelen we er zelf bij en hoe speelt dat een rol in de begeleiding die wij bieden?
Op dag 1 gaan we met casuïstiek aan de slag. We onderzoeken onze eigen ervaringen en overtuigingen, o.a. aan de hand van een dialoogmodel van Christa Anbeek, hoogleraar aan het remonstrants seminarie.
Op dag 2 brengen we die in gesprek met de conclusies uit het onderzoek naar Voltooid leven van Els van Wijngaarden (Universiteit voor Humanistiek). In het publieke debat domineert de vraag naar euthanasie bij een ‘voltooid leven’. Daarover zal remonstrants predikante Annemarieke van der Woude een voordracht houden.

De dagen worden begeleid door Marion Bruggen (supervisor Doopsgezind Seminarium) en Sigrid Coenradie (remonstrants predikant in Deventer)

Praktisch gegevens
Aankomst: maandag 6 november tussen 10.00 – 10.30 uur
Afsluiting: dinsdag 7 november na het diner (20.00)

Kosten: 160 euro, incl. overnachting, 1 x ontbijt, 2 x lunch en 2 x diner.Kosten overmaken op rekeningnummer NL41ABNA024.34.93.878 van de Algemene Doopsgezinde Societeit o.v.v. Nascholing (on)voltooid leven.

Min. aantal deelnemers: 8, max. aantal deelnemers: 12
Aanmelden voor 12 oktober bij: vera.kok@ads.nl.

Agenda