‘Geloven in Spreidstand: Theologie opnieuw met François Jullien’

Datum 13 juni 2019 - 20 juni 2019
Tijd 10:00 - 15:30 uur
Locatie VU Amsterdam

 – Open Colleges Doopsgezind Seminarium –

13, 18 en 20 juni, Chris Doude van Troostwijk, VU Amsterdam.

Wanneer theologisch denken niet meer een reflecteren is op een als vanzelfsprekend aangenomen geloofspraktijk, moeten theologen het snel verdwijnende Christelijke geloven opnieuw, dus quasi van buitenaf, zien binnen te komen. Met één been (nog net) staande in het geloofshuis, maar met het andere ruimschoots daarbuiten, wordt geloven daarmee een bijna acrobatische exercitie.

Na een methodologische inleiding over de verhouding tussen moderniteit en postmoderniteit in de theologie, wordt in dit college het denken van de Franse sinoloog, hellenist en filosoof gepresenteerd. Jullien, die de Chinese cultuur -en denkwijze wilde begrijpen, vroeg zich af: ‘Hoe als westerling een niet-vertrouwd denken binnen te komen? De vraag kan inspireren tot een herformulering en revitalisering van het programma van de vrijzinnige theologie. Daartoe wordt gezamenlijk een speciaal voor dit college in het Nederlands vertaalde tekst van Jullien bestudeerd, waarin hij als niet-gelovige buitenstaander het Evangelie van Johannes nauwlettend leest als een verzameling te denken gevende bronnen. Een methodologische reflectie over dit vrijzinnige “denken in spreidstand” sluit het college af.

De zes bijeenkomsten worden op 3 dagen gehouden. Data: 3, 18 en 20 juni (10.00-12.30u en 13.30-15.30u). Niveau: academisch, master-niveau. Deelname is gratis. Voor deelnemers is een bewijs van deelname beschikbaar (1 ECTS), mits deelnemers aan de gehele reeks hebben deelgenomen. De colleges worden gegeven door Chris Doude van Troostwijk, in het kader van zijn Visiting Professorship Vrijzinnige theologie aan het Doopsgezind Seminarium (VU). Meer informatie en aanmelding: seminarium@ads.nl.

 

Foto: R. Philippo

Agenda